donderdag 12 maart 2015

... genoeg is genoeg...

Genoeg is genoeg - ik heb mijn 'en nu ben ik het zat' grens bereikt.
Er komt een nieuwe naaimachine.

Mijn Janome Memory Craft 4900 QC is een pracht van een machine, maar onze relatie is danig verstoord. Toch zal het afscheid me zwaar vallen.
Ik kocht 'm samen met mijn moeder bijna tien jaar geleden bij Nottet in Den Haag. Het werd een dag die in mijn geheugen gegrift werd. Vrolijk met de aankoop thuisgekomen van mijn eerste dagje weg na de geboorte van de premature tweeling trof ik een kreunende en steunende zes maanden oude baby aan, waarmee we meteen  door konden naar de eerste hulp.
Alexandra bleek een reflux van de nieren te hebben, waarvoor nog twee jaar antibiotica geslikt zou gaan worden. Tja, op die manier blijven aankopen je wel bij.

Die eerste tijd werd er dus niet veel genaaid.
De afgelopen jaren naaide ik veel, maar ging de machine ook regelmatig weg.
De naald en/of het spoelhuis zijn supergevoelig. Een kleine ontregeling en het geheel gaat in de noodstop.
2014 spande de kroon: in de zomer was hij maanden weg omdat de schakelaar van het spoelopwindmechanisme de naaifunctie blokkeerde.

Deze weken kwam ik eindelijk weer in een naaistemming.
Ik naaide vlot een a-lijn rokje in elkaar en plande er nog een aantal in.
Maar ik was ook van plan mijn vaardigheden te vergroten: zo oefende ik het inzetten van een blinde rits en wilde ik ook leren omgaan met een tweelingnaald.

En daar ging het dus mis: ik pakte het handboek er bij en reeg de tweelingnaald in.
Volgde alle instructie nauwgezet en pats - de noodstop was er weer. Wéér gedoe in het spoelhuis.
En waar ik al bang voor was: na het terugwisselen van de naald kon ik er niet meer normaal mee naaien.
Ik was bijna in tranen en toen ik dat merkte bedacht ik me: Zo is het niet leuk meer. Het is tijd.
Tijd voor een nieuwe machine.
Ik ga niet online op jacht naar de beste deal maar gun de zaak die de afgelopen jaren zo geduldig mijn machine aan de praat kreeg de verkoop (per slot van rekening wil ik steeds bij hem langs komen met de machine).

Rest nu de vraag: welke moet het worden?
En wat doe ik met de Janome? Reserve houden voor het simpele werk?
Ik heb inmiddels het volgende ontdekt:
- de machine moet met flink wat lagen overweg kunnen;
- de siersteken gebruik ik amper;
- een voorkeur voor alleen Gutermann garen is behoorlijk duur.

Wie heeft er tips en op welke machines naaien jullie?

6 opmerkingen:

 1. Ik denk in ieder geval : geen Janome meer.
  Want vermoedelijk kon je met de Janome toch geen 'lagen' stof stikken.
  Ik herken een aantal zaken....want ik heb ook een Janome ( QC 6260 ) en de motor is echt te licht. Ik weet niet welke merken uw dealer verkoopt....maar Pfaff en Bernina hebben toch duidelijk en zwaardere motor.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik heb een Janome sewist 525s en een lockmachine janome 7034 d Heb wel janome gekozen omdat het een beetje midden segment is (lees: betaalbaar) maar heb er zelden problemen mee. Misschien kun je wat demonstraties krijgen?

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik heb een Janome sewist 525s en een lockmachine janome 7034 d Heb wel janome gekozen omdat het een beetje midden segment is (lees: betaalbaar) maar heb er zelden problemen mee. Misschien kun je wat demonstraties krijgen?

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik heb een Brother innovis. Fijn machientje. Maar ik merk wel dat hij minder kan als mijn medecursisten die bijv. een Bernina hebben. Maarja, het scheelt ook enorm in de prijs. Tot nu toe ben ik erg tevreden over de Brother.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Pfaff Expression 3.2. Sinds afgelopen najaar. Daarvoor een mechanische Pfaff (Select). Allebei fijne supersterke machines maar ik wilde toch graag wat meer mogelijkheden op gebied van steken e.d. En computergestuurd..Allebei niet kieskeurig wat garen betreft. Voor de Pfaff's heb ik altijd op een Brother machine gewerkt en die zijn ook erg fijn maar kunnen minder lagen aan. Ik heb er wel winterjassen op gemaakt hoor, maar het kostte wat meer moeite dan met m'n Pfaff machines. Ik heb m'n laatste Brother wel bewaard als reserve machine.
  Tips: probeer wat voorwerk te doen via internet...dat doe je al op deze manier maar ook via youtube zijn er veel filmpjes e.d. te zien van recente naaimachines. Dan kom je goed voorbereid bij de dealer aan. Janome misschien toch houden, afhankelijk of je er nog een leuke inruil van kan krijgen of niet. Voor mijn Brother kreeg ik heel weinig terug...dus gehouden. Kijk ook even naar prijzen van eventuele voetjes e.d. die je later misschien aan wilt schaffen, daar zit bij de verschillende merken ook veel verschil in prijs. En er zit per machine ook wel wat verschil in de ruimte rechts van de naald, ook iets om op de letten. Veel succes!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik heb een pfaff maar altijd problemen. Daarvoor een brother, als ik de centen er voor heb dan komt hier weer een goede brother.
  Mijn oude naaimachine kreeg ik toen weinig voor terug en die heb ik gehouden voor mijn meiden. Zij hebben al wat af genaaid op mijn oude machine. Zo heb ik het ook weer van mijn moeder geleerd!

  BeantwoordenVerwijderen