dinsdag 24 november 2015

... omdat het kan

Wat deed ik deze herfst terwijl ik niet blogde? Nou, ik maakte ketchup.
Waarom? Omdat het kan. En omdat de langwerpige mini-tomaatjes ontzettend goedkoop waren op de markt. En ik geen zin had om wéér jam te maken (na aardbeienjam, ananasjam en pruimenjam).

Men neme héél veel tomaatjes die gewassen en gehalveerd worden.
Verhit ze met azijn, kruiden en laurierblaadjes, zodat ze van kleur veranderen.
Laat dit lang sudderen, hevel het geheel over naar een blender en vind een kind dat het reuze interessant vindt wat er nu weer in de keuken gebeurd. (Note: check minimaal twee keer of de deksel stevig op de mengbeker zit).
Pureer en doe het 'sap' in een schone pan. Het is nu vrij dun. Laat het sudderen tot het de dikte van ketchup heeft

Neem gesteriliseerde glazen potten en doe je zelfgemaakte ketchup er in.
Volgens diverse bronnen is de smaak na twee weken 'gerijpt'.
Het proefpanel in huis trok zich daar weinig van aan. De dames vonden het een succes. De man des huizes vond het 'anders dan gewone ketchup'. Duh!

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen