zondag 29 januari 2017

... over het vieren van boeken

Nu de kinderen ouder worden en ik met de oudsten in de bibliotheek van B boeken naar C en een incidenteel D boek migreer, zoek ik natuurlijk ook wel eens op het web naar boekentips, achtergrond informatie en - altijd heel belangrijk - antwoord op de vraag 'Wat heeft deze schrijver nog meer geschreven?'. Al surfend kwam ik een hele wereld van boekbloggers tegen. Enthousiaste twintigers (met een incidentele tiener ertussen?) die hun liefde voor boeken uitbundig delen. En die boekendozen unboxen....

Wauw, wat een flashback!!! Ik werd volledig (en gewillig) die wereld ingezogen, volledig in de ban van deze moderne variant van mijn jongere ik. Het lagere-school kind  dat elke zaterdag in de lokale bibliotheek was te vinden om al haar boeken (3 lees- en 4 informatieboeken was de regel) om te ruilen en spaarde voor het meest fantastische leesboek dat ze gezien had. Die voor een rapport steevast een boek kreeg. De tiener die liever ging boek-winkelen dan kleding-winkelen en die alle boekwinkels in het centrum kende. En inmiddels het lokale bibiliotheekfiliaal had ingeruild voor de grote 'stadsbieb', het grote kernfiliaal. 

De studente die de hoofdstedelijke boekwinkels bezocht: Scheltema Holkema Vermeulen, Atheneum, Waterstones, het American Book Center. OMG het ABC - de uren die daar zijn doorgebracht!  De twintiger die naar Londen op vakantie ging en op de terugweg het handvat van haar koffer brak omdat hij te zwaar beladen was met boeken (ja, dit was pré internet, Amazon, Barnes & Nobles....). Waar ze drie lessen uit leerde: 1) zorg voor een stevige koffer, 2) ga altijd met de boot en 3) ga met je stapel boeken naar de servicedesk van de boekhandel en laat de meeste boeken gewoon versturen met de Royal Mail.
Zoals het allereerste deel van Harry Potter, waar in Nederland nog niemand van had gehoord, maar in Engeland al een behoorlijke hype aan het worden was.....
Dat meisje werd vervangen door een fervent internet-winkelaar met accounts in Amerikaanse bookshops. 

En toen.... toen werd ik moeder van een tweeling. Met andere belangen. Boekwinkelen werd vervangen door kleding-winkelen (want wat groeien ze snel) en lezen gebeurde een stuk minder, want de kinderen zaten nooit stil. Engelse boeken werden vervangen door Nederlandse prentenboeken (met in de avonduren een incidenteel 'eigen' boek). En Annie M.G. natuurlijk. Eindeloos veel Annie!
Als (voormalig) booknerd had ik natuurlijk één missie: mijn kinderen kennis laten maken over de wonderbaarlijke wereld van boeken! Dus gingen de oudsten twee in de maxi-cosi naar het lokale bibliotheekfiliaal en werden ze in huis bedolven onder de boeken. En zo komen we op het punt waar we nu zijn: met drie kinderen die alles uit hun handen laten vallen als je aankondigt naar de bibiliotheek te gaan en feilloos de weg weten in de diverse boekhandels. Laaiend enthousiast worden van de wetenschappelijke bibliotheek in het Teylers Museum en in het Rijksmuseum graag spieken in de ornamentale bibliotheek dáár. Sowieso worden bibliotheekkaarten maximaal gevuld, met een overloop naar hun moeders kaart, die gelukkig 16 boeken op haar kaart kan lenen.... Maar met hun (volgende week) 12 en 9 jaar nog nét te jong zijn voor de Young Adult boeken (waar ik me al lekker op aan het 'inlezen' ben).
Goed, díe flashback dus!!

Na dit hele verhaal kon ik natuurlijk niets anders dat óók eens een bookbox bestellen. Nog geen Engelstalige, want zo goed is hun Engels niet. En ook geen Young Adult, want in die fase zijn we nog niet (hoewel ik toch echt wel kwijlend allerlei unboxingen met de meest fantastische goodies heb gezien - zoals deze sokken. Alle dames in huis willen die sokken hebben!). Daarom was ik zo ontzettend blij toen Sandra van Celebrate Books een nieuwe box lanceerde: De Celebrate Books Junior Box met als leeftijdsindicatie 10+.
Daar paste maar één woord bij: HEBBEN!
Direct na de aankondiging half december bestelde ik de box. Uitlevering half tot eind januari...... Het wachten viel zwaar. Afgelopen vrijdag kwam de postbode dan toch langs. Éven dacht ik nog het pakket tot de verjaardag van de oudsten te bewaren, maar dat stuitte op zware tegenstand. Dat boekenfeestje moest nog dit weekend worden uitgepakt werd mij van drie kanten te verstaan gegeven (zelfdiscipline is niet zo'n dingetje bij (pre-)pubers ;-) )

Zodat - tadaaa - de eerste officiële unboxing  hier ten huize een feit is:


Bovenop de inhoud ligt een kaart met een welkomswoord én de inhoudslijst. Het is dus zaak die niet meteen te lezen, want dat verklapt veel!
Aan de zijkant zag Madeleine meteen een donker pakje schemeren: speelkaarten! Maar geen gewone.
Omdat ik al een idee had om welk boek het ging, begreep ik dit cadeau, maar de dochters vroegen zich toch af wat dit met boeken te maken had, hoewel ze het wel eens waren dat het hele mooie kaarten waren.
Daarna een felgekleurd zakje met heerlijkheden:
Een boekenlegger van de Engelse versie van het boek, een fraaie pin én een sticker met allemaal het zelfde ontwerp. En een ketting waarvan verzucht werd: "Waanzinnig!" en een welgemeend "Die is móói!".
Het volgende laagje was ook al een schot in de roos: een magisch opschrijfboekje met wederom hetzelfde ontwerp.

Daarna het ingepakte boek: inderdaad, Serafina en de zwarte mantel van Robert Beatty.
Geafficheerd als het spannendste boek van het jaar...
Lannoo heeft er een prachtige editie van gemaakt. De kaft illustratie doet mij qua sfeer denken aan de Nevergirls serie waar de jongste vorig jaar in de ban van was, maar dan een tandje mysterieuzer.

Daaronder nog een kaart met de handtekening van de schrijver en een mooie quote uit het boek.
En toen was de koek op. Tijd om alles nog eens goed te bekijken en te constateren dat het een prachtig verzorgde box is, waarin alles fijn op elkaar afgestemd is.
De achterkant van de boekenlegger kondigt alvast het tweede deel aan....
De goodies werden verdeeld (waarbij ze alledrie wel het notitieboekje wilde hebben, er twéé gegadigden voor het tijgeroog waren en de speelkaarten in de gezamenlijke kast verdwenen). Nu eens kijken wie als eerste het boek leest en het mysterie van het tijgeroog oplost (mooi, maar waarom zit die erbij? is de heersende gedachte).

Rest hierna nog één vraag: Sandra, wanneer komt de volgende junior box uit?????

Ook hebberig geworden? Neem een kijkje bij Celebrate Books op het web of op facebook....
#CelebrateBooks #unboxing

4 opmerkingen:

 1. Wat leuk zo n boekenbox. Ook ik las vroeger (lees pre-kinderen) zo n beetje alles wat ik voor mijn neus kreeg. Nu had ik wel de mazzel dat mijn moeder bibliothecaresse was en ik alle nieuwe boeken bijna als eerste te lezen kreeg. Dat is alweer jaren geleden en alhoewel ik een bibliotheekpas heb (en de kinderen ook) lees ik toch nog steeds ontzettend weinig... (naaien en schilderen is ook zo leuk..en dan moet het huishouden ook nog gedaan worden pfff)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Precies, daarom is het zo leuk op het web te zien dat 'onze' plaats weer is ingenomen door de volgende generatie boekenwurmen!

   Verwijderen
 2. Gaaf! Goh, ik had je tegen kunnen komen in Amsterdam, bij al die boekenwinkels, W.H.Smith (later Waterstones)was m'n favoriet, ABC ging ik ook wel heen maar het meest kocht ik bij eerstgenoemde winkel. Zeker 2 keer per week deed ik m'n rondje, Scheltema ook vaste prik en de boekenafdeling van de Bijenkorf en de Slegte natuurlijk...allemaal tussen colleges door. Dat waren nog eens tijden.....:-) Mooi verhaal hoor en die boekendoos had ik nog niet eerder gezien.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. En natuurlijk alle tweedehands winkeltjes!!!
   Leuk dat jij daar ook rondliep ;-) Er schijnt over een paar maanden weer een juniorbox uit te komen....

   Verwijderen