donderdag 30 april 2015

.. Versie 2.1

Op de valreep maakte ik in de maand april tóch nog iets van stof. Echt waar!
Nee, de nieuwe machine is er *nog steeeeeds* niet, maar dat heb ik even los gelaten.
De naaimachine handelaar heeft wekelijks pittige gesprekken met de importeur van Pfaff die elke week bezweert dat de machine (en andere machines) geleverd worden. Volgens de laatste berichten zou de machine vorige week maandag (en het is nu donderdag) naar de naaimachine handel verzonden zijn. Maar nog steeds niet aangekomen.
Nog vóór levering klinkt het als een maandag-morgen-geval. Het is maar goed dat ik het mijn naaimachinehandel zo gun, zullen we maar denken.

Terug naar het onderwerp: ik maakt wat van stof anders dan het normale verstelwerk dat gewoon met de hand doorgaat natuurlijk.
Nu het weer opeens mooier is, bedacht ik me dat het toch wel handig zou zijn als ik óók zo'n flessenhouder zou hebben. Ik maakte de eerste versie (1.0) hier en schreef daarna een tutorial bij het maken van de tweede versie (2.0)
Voor deze versie gebruikte ik mijn eigen tuto, maar verfraaide één en ander.
Per slot van rekening is het míjn exemplaar en is het bijna moederdag, niet waar?
Versie 2.1 beschikt namelijk over een verstelbare schouderband met siergesp.

Voor de stof greep ik naar mijn doos met fat quarters, om bij een stofje te stoppen dat ik totaal niet in mijn hoofd had, maar een fijn fris uiterlijk geeft. Bovendien houdt ik wel van citroenlimonade.

Ik maakte de koker (inclusief bodem) van de groen-met-citroenen-stof, voerde het met een ecru-met-groene ruitjes stof en concentreerde me toen op de draagband.
Voor de jongste dochter maakte ik een draagband van zo'n 85 cm lang, maar dat is geen volwassenen maat.  Na het knippen van de koker hield ik een stuk van 55 cm bij 22 cm over. Dat deelde ik in drie lange stroken die ik aan elkaar naaide. Die werden doormidden gevouwen en vervolgens aan de binnenkant met plakvlieseline verstevigd.
Na het vouwen en doorstikken hield ik één lang hengsel over van ongeveer 2 cm breed.
Uit een ander stukje maakte ik een kleiner stukje band van ongeveer 14 cm.

Toen begon het gepuzzel. Ik wil graag een verstelbare band omdat ik af en toe mijn handen vrij wil hebben en dan de houder schuin over het lichaam wil dragen. Maar dat is niet altijd handig/flatteus, dus wil ik 'm ook over de schouder kunnen hebben.
Natuurlijk had ik geen schuifgesp in die maat voorhanden. Maar ik vond wel in de knopen doos een mooi oud gespje met een binnenmaat van zo'n 2 cm.
Ik liet de man des huizes het tongetje van de gesp van het dwarsbalkje af halen en hield een prima bruikbare schuifgesp over.

Uit de fournituren die ik hierbij won kwam een D ringtje en ik kon aan de slag:

Om het D ringetje kwam het korte stuk band en het lange stuk band ging door de gesp
Vervolgens vouwde ik het uiteinde van het lange stuk band door de D-ring en terug naar de gesp.
Om ruimte te maken haalde ik een flink stuk band door het middendeel van de gesp (zodat er een bult uit de gesp steekt) en vouwde het uiteinde om het dwarsbalkje van de gesp.
En dan hoef je het alleen nog even vast te stikken.
Voor de foto heb ik hier overigens de 'bult' weer strak getrokken. Anders kon de gesp niet op zijn kop liggen voor de foto.

Uiteindelijk veranderde ik er nog iets aan: ik haalde het uiteinde weer los en stak het opnieuw langs de dwarsbalk, maar van af de andere kant. Voor de werking maakt het niet uit, maar het uiteinde zit dan niet (zoals op de laatste foto hier boven) aan de buitenkant,maar aan de binnenkant. Tussen de twee delen van de band in. .

Nu hoef je alleen nog de twee uiteinden aan de zak vast te maken.Tot mijn verbazing hield ik zelfs nog een stukje stof over van het fat quarter:
Het voelde lekker om weer eens iets genaaid te hebben!

Stof: Lemons and Limes, Metro Market by Robert Kaufman , hier gewonnen
Voering: volumevlies H640
Gesp: uit de knopendoos

2 opmerkingen: