zondag 6 september 2015

... gaat voor de Museumkidsweek naar Utrecht

Een tijdje geleden kwam er een bijzondere uitnodiging uit de electronische postbus rollen.
Een uitnodiging gericht aan de top-museuminspecteurs in ons huis.
Of ze zin hadden om woensdag 2 september naar Utrecht te komen voor een speciale lancering?
Natuurlijk wilden ze dat!

En zo trokken wij naar het museumkwartier. Keuze genoeg, maar wij moesten in het Universiteitsmuseum zijn.
Alwaar wij ontvangen werden door een trio van dames: de directeur van het museum, een dame van de Rabobank én een dame van de Museumkaart. (hoera voor girlpower! Rolmodellen genoeg dus.)

Waar ging het nu eigenlijk om? Wel nu, de herfstvakantie is door de alliantie Museumkaart-Musea-Rabobank uitgeroepen tot  Rabo Museumkidsweek (17 oktober tot en met 1 november 2015).
Tijdens die week zijn er allerlei leuke kinderactiviteiten in de deelnemende musea én is er een nationale wedstrijd.
De nummers 1 en 2 gebogen over een boek

Om de opdracht van de wedstrijd te testen was de top tien van de museuminspecteurs 2014-2015 uitgenodigd om als proefkonijntjes te fungeren, wat zij overigens zéér gewillig deden.
De kinderen werden in drie groepjes verdeeld en kregen het verzoek om in het Universiteitsmuseum, het Centraal Museum en Museum Speelklok de collectie te bekijken en één topstuk tot 'museumschat' uit te roepen. Daar mocht met de smartphone een foto of filmpje van gemaakt worden, wat bij de organisatie weer werd ingezonden.

Zo bekeek ik met de jongste de hoogtepunten uit de collectie van het Centraal Museum - een rondgang waarbij je razendsnel tussen de eeuwen switcht.
Madeleine had al snel een top drie (de Rietveld stoel én het model van het Schroederhuis herkende ze feilloos van een uitzending van het Klokhuis, maar haalden de selectie net niet):
Ze heeft een eclectische smaak. Zo ging het tussen deze jurk:
Deze kamer uit het poppenhuis


 Maar koos ze uiteindelijk voor 'White Fang' van Edward Lipski omdat de witte versiering haar zo aan icing en bruidstaarten deed denken....
 Tja, kunst is en blijft wat de kijker er in ziet.

Ook was schrijver en illustrator Harmen van Straaten aanwezig, de schrijver van het Gouden Boekje dat alle deelnemers aan de wedstrijd ontvangen.
Helaas was het boekje 'Inkie de schatbewaarder' nog niet gedrukt, maar de inspecteurs kregen een ánder door hem geïllustreerd boekje mee, voorzien van tekening en handtekening.

Madeleine had ook nog een ander boek van huis meegenomen, dat door hem razendsnel werd voorzien van een portret.
De trots straalt er vanaf!

Tot slot was er in de Hortus, de binnentuin van het Universiteitsmuseum een poffertjes bakplaat opgezet voor de inspecteurs. Volgegeten ging het weer huiswaarts. Het was een welbestede middag!

Meer weten over de Museumkidsweek?
Let op dit affiche, of kijk op www.museumkidsweek.nl
Gelet op de fotograaf en cameraploeg die rondliepen, komen er vast nog wel wat media-momenten waarin de week gepromoot wordt.
Van Alexandra is een clipje opgenomen, maar het is altijd even afwachten of dat de montage overleeft.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten