zaterdag 28 december 2013

... een strijkplank in 3-D

Een tijdje geleden was ik getuige van een vreemde gebeurtenis.
Terwijl ik achter de werktafel zat zag ik mijn strijkplank, die er uitgeklapt maar leeg naast stond, langzaam en elegant naar beneden zakken. Hè???
Nadere inspectie wees uit dat er een plastic onderdeeltje in de geleiders onder de plank afgebroken was.
Uiteraard nam ik contact op met Brabantia voor een vervangend onderdeel - om vervolgens te horen dat dat er niet was. Er niet was?!?! Potjandorie. Daar was ik niet blij mee.
Mijn strijkplank vervangen om het falen van een miezerig stukje plastic vond ik nou niet een geweldig idee.
Edit: gelet op de onderstaande reactie was het niet zo vreemd dat Brabantia geen oplossing had. Hoewel ik er van overtuigd was een oerdegelijke strijkplank van deze marktleider te hebben, is dat blijkbaar toch niet zo. Onderzoek bij de plank laat geen enkel merkteken zien, dus wat het wél is, blijft een mysterie. Bij deze excuses aan Brabantia voor de - onopzettelijke - verkeerde voorstelling van zaken


Na het zien van de prijzen van een nieuw strijkplank en het een paar dagen sudderen in mijn hoofd bedacht ik plan B. Want laten we wel wezen, de prijs van een strijkplank (rond de 90 euro) bied wel enige mogelijkheid tot besparing.
Ik opperde bij de man-des-huizes dat dit misschien wel hèt moment was voor een 3-D print oplossing. Want wordt in de media het nut van de 3-D printer hier niet iedere keer mee aangeprezen -het zelf printen van onderdelen?
Als techneut zag de man-des-huizes hier direct de zin van in ;-) , zodat ik het project "repareer de strijkplank" fijn kon doorschuiven.

Ergens op het web duikelde hij een programma op voor het tekenen van 3-D modellen en via een webshop deed hij een bestelling, zodat na enkele dagen dit opwindende pakje afgegeven werd.Met smart werd door alle aanwezigen gewacht op de thuiskomst van de besteller.
De complexe vorm liet zich goed printen. Op de foto ziet het er grover uit dan het in werkelijkheid is.
Nu nog de laatste fase: het monteren in de strijkplank!

2 opmerkingen:

  1. Wat slim om op dat idee te komen, ik had daar nooit aan gedacht, ik wist niet eens dat het kon! hopelijk past ie perfect en kun je weer jaaaaaren vooruit!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik zie op de foto dat dit geen Brabantia strijktafel is, wij hebben nooit vierkante buizen als poten gebruikt. Anders had ik je graag geholpen door wat originele onderdelen op te sturen, of uiteraard een compleet nieuw product!

    BeantwoordenVerwijderen