dinsdag 20 januari 2015

... Romantische Mode

Het Gemeentemuseum in Den Haag beschikt over hele goede mode conservatoren. Nu ja, ik weet niet of het er één of meerdere zijn, maar de mode tentoonstellingen zijn likkebaardend goed.
Zou zouden er meer moeten zijn!
Vorige winter werden we al verwend met de Chanel tentoonstelling die óók voor kinderen leuk was (met als klapstuk de fotostudio met echte Chaneljasjes).
Dit jaar gaat het museum iets verder terug in de tijd met de tentoonstelling 'Romantische Mode - Mr Darcy meets Eline Vere'.
Thuis bekeken we de documentaire op de site van het Gemeentemuseum al, wat een goed idee was, aangezien de tentoonstelling daarmee opende. De documentaire geeft een goed beeld van het proces van het samenstellen van de tentoonstelling en de achtergronden. Een 'teaser' als het ware.

Opvallend was dat de zalen qua kleur gerangschikt waren, zodat je jurken (of moet ik ensembles zeggen) van verschillende periodes goed met elkaar kon vergelijken.
Er waren tal van zijkamertjes met kleinere uitstallingen met véél achtergrond informatie.
In de prachtige achtergronden werd vaak gerefereerd naar boekenheld(innen) zoals Eline Vere, de Brontës, Austen (uiteraard) en andere klassiekers, wat een prachtig sfeerbeeld gaf.
Zo waren er reistenues voor de levensgrote afbeelding van een station.
Ook werd er een link gelegd naar moderne haute couture die door de Romantiek geïnspireerd werd én als klap op de vuurpijl waren er ook nog kostuums voor series als Pride and Prejudice en Downton Abbey te zien.
Smullen dus.

De toelichtingsbordjes waren trouwens ook al zo goed verzorgd:


Ik maakte dus véél foto's die gegroepeerd langs zullen komen.
Vandaag beginnen we met de authentieke jurken.


Gemeentemuseum Den Haag:
Romantische Mode - Mr Darcy meets Eline Vere
Tot 22 maart 2015
Toegang: let op tot 1 maart heeft het Gemeentemuseum een toeslag op de entree in verband met de grote Rothko tentoonstelling in het zelfde pand.

2 opmerkingen:

  1. Wat gaaf allemaal! Kijken of ik nog tijd heb tot de 22e :)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Het is echt een aanrader en voor kinderen is er ook een superleuke kindertoer: http://www.gemeentemuseum.nl/activiteiten/gratis-kindertour-romantische-mode. Die wij niet deden, omdat ze een kinderrondleiding volgden. Op zondagmiddag is er ook een (gratis) open kinderatelier.

    BeantwoordenVerwijderen