woensdag 16 juli 2014

Doeboek 8 - The Loomatics Interactive Guide to the Rainbow Loom

Het is zomer, dus begint er weer een serie "doeboeken".
Vandaag geen naai-boek, maar een loom-boek. Niet het tijdschriftdunne boekwerkje dat bij iedere supermarkt te krijgen is, maar een superdik boek dat ik via Ebay kocht.

Het is geschreven door een dame met twee speelgoedwinkels in Nevada, USA, in samenwerking met de ontwikkelaars van de Rainbow Loom (hierna: R.L.).
In het begin van het boek staat dan ook een pagina over het ontstaan van het 'loom' speelgoed.

Verder gaan ze uit van de officiele (turquoise) loom, maar de patronen werken uiteraard net zo goed voor andere looms.
Wel is het handig als je een loom hebt die verstelbaar is. In de meeste gevallen is dat er een met drie rijen doorzichtige pennen die met koppelstukken aan elkaar zijn gemaakt.

(Zelf begonnen wij met een twee goedkope looms, die na bijna 3 maanden zijn vervangen door stevigere looms die als twee druppels water op de officiele R.L. lijken, maar geen logo er op geprint hebben. Verder zijn hier in huis: 4 mini looms en 4 monstertail looms).

Het boek is een ringband waarin een aantal fotopaginas van glanzend papier, en verder 'gewoon' stevig wit papier.
De foto pagina's zijn meteen in de inhoudpagina's, en zijn verdeeld in beginners (Beginner Level),  met enige ervaring (Intermediate Level) en gevorderden (Advanced Level).
Er zijn 12 patronen voor beginners, 22 voor enige ervaring en 17 voor gevorderden.
Voor het merendeel zijn het armbanden, met wat bloemen.Her en der staan er nog wat suggesties, zoals deze haarbanden met ontwerpen uit het boek.
De meeste ontwerpen was ik nog niet tegengekomen in het Band-It boek.
Natuurlijk staan ze ook op internet, maar met drie kinderen ontstaat er makkelijk geruzie om tablet of laptop - dan prefereer ik een boek.
Het viel me op de de armband die ik ken als 'double infinity', hier met drie gedraaide elastiekjes de naam 'taffy twist' heeft, maar zo iets is in deze tijden van internet nauwelijks te vermijden.

Per armband is de linkerpagina bestemd voor het plaatsen van de elastiekjes (bij gevorderden beslaat dit soms meerdere pagina's) met de wijze van omhalen op de tegenoverliggende rechter pagina.
Op beide pagina's staan duidelijke schema's, die weliswaar niet in kleur zijn, maar goed te volgen.
Om het kleurgebruik duidelijk te maken heeft de schrijfster er voor gekozen om de kleuren lettercodes te geven. Daarvoor is er in de achterkaft een uitvouwbare flap toegevoegd, waarop de kleuren neer gelegd kunnen worden.
Begin je met kleur B, dan een A en dan een C, dan staat er bij het schema 1B, 2A en 3C.
Dat is even wennen, maar werkt wel makkelijk.
Ook is bij het begin van een ontwerp aangegeven hoeveel stuks je van een kleur nodig hebt.
Dat uitvouwvel is trouwens ook gratis te downloaden op haar website, en vaak ook op andere R.L. websites.

Het boek sluit af met nuttige tips - zoals het aan elkaar koppelen van looms.
En eindelijk kwamen wij ook te weten waar nou eigenlijk die gekke haak aan het einde van de officiele RL haak voor was: voor het loswrikken van de onderplaat.

En dan het gedeelte dat je als bonus kunt beschouwen bij dit boek: het interactieve gedeelte.
Bij ieder ontwerp staat een QR code die je met een smart phone of tablet kunt inscannen. Deze leidt naar een YouTube filmpje.
Mocht je geen van beiden hebben, dan kun je de filmpjes toch nog gebruiken door naar www.loomaticsguide.com/ te gaan en na de / het woord onder de QR code in te typen, zoals 'starting out'. Via die route kom je ook bij de YouTube filmpjes.
Eerlijk gezegd gebruiken we die niet - het boek is (ook op vakantie) duidelijk genoeg.

Het boek is op dit moment alleen in het Engels te verkrijgen. Eigenlijk is het sowieso moeilijk te krijgen. De diverse Amazon winkels (co.uk / fr / de) hebben er wel een pagina voor, maar het lijkt continu uitverkocht te zijn, bij Bol is het nog niet leverbaar.
Ik had contact met uitgeverij Tirion (van de Band-It boeken) en die gingen zich in de titel verdiepen - blijkbaar was het daar nog niet op de radar verschenen.

Dat gezegd, het Engels is niet echt een probleem. Hier wordt het boek zelfstandig gebruikt door twee 9 en één 6 jarige die geen Engels spreken.
De patronen spreken voor zich en met een rudimentaire uitleg hoe de schema's gelezen moesten worden en de vermelding dat een 'cap band' een dubbel (eind)elastiekje is, kunnen ze er prima mee uit de voeten.

Het eerste project waar Alexandra zich op stortte was het allerlaatste gevorderden ontwerp: de hibiscusbloem armband:
Daarna ontleedde ze de 'Honey Bee Bracelet' en maakte een bijtje voor haar zusje:Ook dit jaar zijn er weer de kern vragen:
- Is er een project dat ik zou gaan maken?
Ja, ja en ja. Misschien niet allemaal, maar direct na uitpakken vlogen hier de diverse maaksels me om de oren. Persoonlijk was ik erg gecharmeerd van de roosjes armband:


-  Is het een boek dat ik zou gebruiken voor projecten voor mijn kinderen?
Ja zeker, sterker nog, ik kocht het voor mijn kinderen, die er prima mee uit de voeten kunnen (en speel er zelf ook mee).

- Is het een boek dat ik zou kopen?
Ja !!! Maar ik kan me voorstellen dat je het bij YouTube instructies wilt houden.
Ik ga voor de harmonie in huis en houdt het graag bij papier.

Laatste opmerking: Op de kaft staat optimisch 'Volume 1'. Een deel twee met figuren zou hier zeer welkom zijn.

Colofon:
The Loomatics Interactive Guide to the Rainbow Loom - Suzanne M. Peterson
190 pagina's
ISBN-10: 0615877702
Uitgever: Hijinx. LLC, 2013
Prijs in US dollars: 16,95 (gekocht via Ebay voor € 13,78 incl verzenden)
website: www.LoomaticsGuide.com

2 opmerkingen:

 1. Staan er alleen armbanden in?
  Waar is het boek te koop?

  Mvg,
  Laura-Lize

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hi Laura-Lize. Ja er staan vrijwel alleen armbanden in.
   Om het aan te schaffen kun je of naar Ebay.com gaan (kies werelwijd) of de diverse internationale online boekwinkels in de gaten houden, zoals Amazon.de (gratis verzending naar Nederland vanaf 20 euro). Op enig moment moet het in Nederland in de verkoop gaan.

   Verwijderen