donderdag 31 juli 2014

Museum hier, museum daar... Het Nationaal GevangenisMuseum (Veenhuizen)

Het mag geen verrassing zijn dat wij graag een museum bezoeken.
Na het behalen van de vierde plaats in het museuminspecteursklassement (mooi scrabble woord!) dit voorjaar, zijn de dames helemaal museum'minded' en dienen zij zelf musea voor om te bezoeken.
Dat heeft soms een wat wisselend resultaat.

Zo hoorden zij bij de uitreiking veel over het Nationale Gevangenismuseum, dat de provincieprijs voor Drenthe ontving. Dat leek hen wel wat.
Aangezien we tòch in Drenthe waren, plande ik een bezoek in.
Misschien lag het aan het druilerige, bewolkte weer, misschien aan de kinderen, maar ze werden helemaal depressief in Veenhuizen. Zelden zag ik mijn vrolijke, drukke drietal zò somber.
Kleding uit de tijd van de werkkolonie

Ieder kledingstuk werd gemerkt met het nummer van de gebruikerNu is Veenhuizen ook niet opgezet als vrolijk oord, maar als ver-afgelegen werkkolonie voor zwervers, landlopers en andere pechvogels. En daarna is het zo'n anderhalve eeuw in verschillende vormen een gevangenis geweest, dus het is ook niet de meest lichtzinnige omgeving.
Maar dat het een dergelijke impact zou hebben, dan kon ik niet vermoeden.
Zelfs een (overheerlijk plaatselijk specialiteit) ijsje kon ze niet opfleuren.

Eerlijkheid gebied dat het niet aan het personeel of de kinderspeurtocht over Gaius lag.


En ook niet aan de boevenbus (die ze interessant vonden) of de speelplek (in de vorm van een gevangenis, dat weer wel).

Dat zat echt wel goed, maar na het verlaten van het dorp ging er een zucht van verlichting op....Oei, strenge rechters....

Ontsnap uit de gevangenis!
Museuminspecteurs-score: 7.9, 8.0, 7.4 .

4 opmerkingen:

 1. Wij zijn twee weken geleden ook geweest. Ik vond het erg interessant, en ook ons manneke van 5 was onder de indruk. We hebben hem niet alles laten zien/ uitgelegd, alleen wat past bij zijn leeftijd. Ook de boevenbus vond hij leuk. Het is inderdaad geen vrolijk museum, maar wel een leerzaam museum.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Aangezien ik een juridische achtergrond heb, vond ik het ook zeer interessant. Het is een prima museum - het was alleen erg treffend de reacties van de kinderen te zien. Normaal gesproken huppelen ze door het leven en krijg ik ze niet erg serieus. Ik denk dat ze erg van hun stuk waren (wat ook geen kwaad kan voor een keertje).
  Leuk dat jullie het ook bezochten!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. ik wil daar ook keer gaan met vrienden hoe kom ik daar

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Gewoon de link in de tekst volgen, dan kom je op de website met alle informatie

   Verwijderen